Előre jelzem, a családom fele húsevő népség, ennek ellenére még repetát is kértek a hús nélküli ételből.
Mángoldos tarhonya, alma kompóttal: (elkészítési idő 20 perc)
A kompótot célszerű először elkészíteni, mert akkor meghűl egy kicsit.
Hozzávalók:4 fő részére:
1 fej hagyma (ha új hagyma, a szárát is felhasználjuk),6 levél mángold szárastól,10-15 bébi répa,2 cső főtt-morzsolt csemegekukorica,2 ek. olaj,1/2 l. bögre tarhonya,(ha valaki liszt érzékeny, rizzsel, kölessel, ugyan úgy elkészíthető),4-5 db alma, málna, meggy, vagy ami gyümölcs éppen van még, 1 ek. kukorica keményítő.
Fűszerek: kurkuma, bazsalikom, fahéj, vanilia, méz, szójaszósz.
Elkészítés: Szerencsés helyzetben van az, akinek van otthon kis konyhakertje, mert a felszedett zöldségeket azonnal fel tudja használni. Ha venni kell, akkor piacról vásároljunk belőle, mert akkor van némi esély arra, hogy a felszedés után kb. 3 órán belül fel tudjuk használni őket. Mert sajnos utána veszít a tápértékéből.
Ha a család valamelyik tagját zavarja az apró, morzsolt fűszer, akkor a párologtató edény vízébe rakjuk a fűszereket , ha nem, akkor szerencsésebb a helyzet.
Szükség van, egy wok szerű edényre, de magasabb peremű serpenyő is jó. Rakjuk bele az olajat. Mikor még nem forró, rakjuk bele a tarhonyát, halvány színüre pirítsuk meg benne.Tegyük bele a vékony csíkokra vágott hagymát, szárával együtt, a megmosott, vékony csíkokra várott mángoldot szárával együtt, az alaposan megmosott bébi répát (az egyeseléskor kiszedett is tökéletesen megfelel), és forgassuk össze a tarhonyával, lefedve, kis lángon pároljuk. míg a mángold kissé őssze nem esik. Ez után a morzsolt kukorica következik, azzal is pároljuk egy rövid ideig, majd meglocsoljuk szója szósszal, bele tesszük a fűszereket izlés szerint, és 1 bögre vízzerl felöntjük és lefedve, puhára pároljuk a tarhonyát. Sót azért nem írtam, mert aki kevés sót használ, szinte nincs is szükség még sózni, mert a párlással szinte minden só megmarad a növényekben és sós marad. Aki sósabban étkezik, egy keveset tegyen bele.
Kompót: a kimagozott almát héjastól feldaraboljuk, hozzá tessztük a még esetleg megmaradt, ilyen olyan gyümölcsöt, nekem még málna maradt meg, azt tettem bele, meg egrest. Őrölt faféjjal és vanilia darabbal, vagy ha nincs vaniliás cukorral összrottyantom, nem feltétlen kell úgy megfőzni, hogy nagyon puha legyen, nem baj, ha roppan. Szükség szerint mézzel édesítem, vagy barna cukorral. Ebbe is locsolok egy nagyon kevés szójaszószt, és a keményítővel egy kicsit megsűrítem, hogy olyan szép fényes legyen, de híg is maradjon azért.
Tálalhatjuk, a mángoldos tarhonyára rátesszük a kompótot, esetleg egy kis petrezselyemmel díszíthetjük, ha van rá idő és a családtagok nem csapnak le rá rögvest. :)
Valami fantasztikus ízhatás és a fahéj, kellemesen lehűti a szervezetet az étel elfogyasztása után.
Frissen elkészítve fogyasszuk, nem szabad másnapra eltenni, mert nem marad benne semmi tápérték. Célszerű annyit készíteni, amennyi azonnal elfogy, esetleg egy kis repetának való maradhat. :) A kukorica pótolja a fehérje szükségletet, a hús helyett, így kiadós is.
Számomra pedig energia és idő takarékos. Nem kell órákig a konyhában lenni, és alig van mosogatni való. Hát nem csodálatos? :D
Szeretettel készítettem ezt az ételt, a receptjét ugyan olyan szeretettel adom át, jó étvágyat kívánok hozzá.
Hurai Ági
tanácsadó
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
CTamás · http://www.joegeszseget.hu/ 2010.06.11. 15:24:47