Életenergia a táplálékainkban

.A csi, vagyis az energia táplálékainkban szintén megtalálható. Ha "élô", azaz friss ételeket fogyasztunk, vagy olyanokat, melyek a természetben megjelenô formájukhoz hasonló állapotban vannak, életerônket akár meg is duplázhatjuk

Kedves egészségükre

fubenfaban: enHurai Ági vagyok. Tanácsadóként dolgozom a Neways International-nél. Fontosnak tartom, hogy a károsanyag mentes kozmetikumok és étrendkiegészítők mellett, segítsek a helyes étkezési szokások kialakításában. Receptjeim a sajátjaim. Szeretetel adom át őket. A lényeg az elkészítésben van, friss zöldségfélék rövid ideig párolva, különböző fűszerkompozíziókkal ízesítve. Fogadják tőlem olyan szeretettel, mint amilyen szeretettel adom. Kedves egészségükre,jó étvágyat!

Friss topikok

Archívum

2008.07.11. 22:37 bionomland

Ételek keletiesen, magyar módra - fűszerek

A családom legnagyobb örömére én magam is hozzáfogtam a párolós modszerrel készült étkek elkészítéséhez, és a legnagyobb csodálkozásomra jóízüen meg is ették, én pedig nem győzrem bezsebelni a rengeteg elismerő szót, dícséretet. Nagyon boldog voltam, mert 20 perc alatt kiadós étkeket lehet elővarázsolni, fantasztikus ízvilággal és kevés mosatlannal. Időt, energiát és konyhapénzt spórolok ezzel a technikával.

Mielőtt a recepteket leírnám, felsorolom, hogy valójában milyen fűszereket használok. Egyiket sem hozattam, mind beszerezhető a hazai boltokban.

A hús is csak fűszerként szerepel az ételekben , ezért már itt jelentős a megtakarítás.

És most a fűszerek:

Ánizs:

felhasználható fűszerként

  • mártások, sütemények, pudingok,
  • gyümölcslevesek, édes rizsek,
  • keleten: főzelékek

Érdekesség:

A svédek pálinkája, az akvavit, a görögök itala, az úzo, a törökök nemzeti itala, a raki és a bolgár masztika egyaránt ánizspálinka.
 

Bazsalikom:

felhasználható fűszerként

  • levesek, saláták, pácok, mártások,
  • sültek, vagdaltak,
  • paradicsomos, tök-, bab-, gomba-, csirke- és halételekhez.
  • Ha nincs, petrezselyemmel helyettesíthetjük.

Jótanács: Mivel a bazsalikom kellemes aromája a főzés során hamar elillan, csak az utolsó percekben tegyük az ételbe, vagy a már kész fogást fűszerezzük vele közvetlenül tálalás előtt.

Érdekesség:

A bazsalikomból készült tea jó az emésztési zavarokra, gyomorrontásra, lázra, meghűlésre, influenzára, vese-és húgyhólyagbántalmakra, fejfájásra, görcsökre, hányingerre, hányásra, székrekedésre, idegességre, illetve ideges tünetekre, mivel szélhajtó, lázcsillapító, serkentő, vértisztító, vizelethajtó és idegerősítő hatása van.

Elkészítése: 2 csésze vízbe 28 g bazsalikomlevelet tegyünk és kis lángon 20 percig főzzük – csészénként 2 szemnyi őrölt feketeborsot is tehetünk bele, ami kitűnő segítség lázas megbetegedések esetén.

Boróka:

Füszerként felhasználható:

  • pácok, mártások, főzelékek,
  • sertés-, hal- és vadhúsok, libák, kacsák, rostonsültek, vadpástétomok,
  • saláták, káposztás ételek készítésénél.
  • Jól társítható bazsalikommal, kakukkfűvel, foghagymával, rozmaringgal, majoránnával, mustárral.

Érdekesség:

Finom lekvárt főzhetünk belőle, de pálinka készítésére is használják (borovicska, gin).

Gyógyhatása

Hatóanyagai: illóolaj, cukor, gyanta, cseranyag, gumi, viasz, pektin, C-vitamin.

Teáját régóta alkalmazzák házi orvosságként vízhajtó, izzasztó, vese-, epekőoldó, szélhajtó, étvágyjavító, emésztést serkentő, görcsoldó hatása miatt. Alkalmazzák reumatikus panaszok, köszvény és csúz esetén is.

Boróka tea készítése: 2 dl vízzel forrázzunk le 4 apróra összevágott borókabogyót. Hagyjuk ázni 5 percig, majd szűrjük le. Naponta 1-3 csésze tea fogyasztása ajánlott. 3 hétnél tovább tartó használata nem javasolt, mert vesekárosodást okozhat, - ezért vesebetegek nem is fogyaszthatják. Ezen kívül felerősítheti a szervezetben lévő gyulladásos folyamatokat, irritálhatja a gyomor és bél nyálkahártyáját.

Vigyázat! Terhes kismamáknál fokozza a méhizomzat összehúzódását, ezért számukra ellenjavallt!

Bors:

Felhasználható fűszerként:

  • levesek, főzelékek,
  • húsételek - borsos marhatokánynak, pirított májnak, vagdalt húsféléknek-,
  • mártások, saláták, öntetek, pácok készítésénél.

Aki nem fogyaszthatja, helyettesítheti borsikafűvel.


Érdekesség:

A bors fűszernövény, mely többféle színben kerül forgalomba. A fűszerbogyó színe az érési folyamat alatt folyamatosan változik, attól függően, hogy mikor szedik le a termést, lehet fekete, zöld, rózsaszínű és fehér.

  • A fekete bors a növény éretlenül szedett, szárított termése, mely a legcsípősebb változat.
  • A fehér bors az érett termésből készül, melynek a külső héját eltávolítják,majd mossák, szárítják, míg a kívánt világos színt el nem érik. Ez a változata kevésbé csípős, aromásabb.
  • A zöld bors a növény éretlen bogyóinak a feldolgozásából jön létre, enyhén csípős.

Gyógyhatása:

Hatóanyagai: Illóolajat, piperint, pirolint, karicint tartalmaz. A legtöbbször őrölt borssal ízesítünk különféle ételeket, de egészben is felhasználható. Minél finomabbra daráljuk a borsot, annál jobban érezhető az aromája. Az őrölt bors fokozatosan elveszíti az erejét.

A bors étvágygerjesztő hatású, emellett vizelet- és szélhajtó. nyálkahártya-irritációt okozhat, ezért gyomorbetegek nem fogyaszthatják - helyettesíthető a borsikafűvel.

 

Folytatom......

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://eletenergia.blog.hu/api/trackback/id/tr94564404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása